De 4 meest gestelde vragen over een gashaard buiten

| Denkt u er over na om een gashaard buiten te laten installeren? Goed idee! Maar tegelijkertijd roept het ook vragen op. Want: heeft u daarvoor een vaste gasaansluiting nodig of gebruikt u een losse gasfles? En misschien nog wel belangrijker: kunt u elke gashaard zomaar buiten in uw overkapping installeren of is alleen een speciale buitenhaard geschikt voor uw buitenruimte? Wij geven u antwoord op deze meest gestelde vragen!

1. Waarom een buitenhaard op gas en niet houtgestookt?

De belangrijkste reden om buiten voor een gashaard te kiezen is het gebruiksgemak en geen overlast van houtrook naar de buren. U heeft alleen een gasaansluiting of volle gasfles nodig; de rest regelt zich vanzelf. Aanmaakblokjes en houtjes zijn niet meer nodig en u bent altijd verzekerd van een mooi vuurbeeld. Het vuur ‘gaande houden’ is ook geen issue; zolang de haard aanstaat weet u zeker dat de haard blijft branden. En gaat u weer naar binnen? Dan zet u de haard met één klik uit. En misschien wel het belangrijkste voordeel van een buitenhaard op gas: u heeft veel minder last van rook omdat de haard een schoner verbrandingsproces heeft.

2. Gebruik ik een gasfles of een vaste aardgasaansluiting?

Een buitenhaard kan net als een binnenhaard worden aangesloten op het vaste aardgasnetwerk. Heeft u een bestaande woning mét gasaansluiting, dan is het mogelijk om de haard op dit netwerk aan te sluiten. Voor veel nieuwbouwwoningen is het een ander verhaal. Want steeds vaker worden nieuwe woningen volledig gasloos gebouwd. In dat geval kunt u kiezen voor een buitengashaard i.c.m. met een losse fles propaangas. U geniet dan van hetzelfde mooie vuur en dezelfde warmte en dat voor een verrassend lange tijd. Let wel op: u moet deze propaanflessen opslaan in een aparte ruimte met voldoende ventilatie; zoals een schuur of speciale brandwerende opslagbox.

3. Kan elke gashaard buiten staan of moet ik voor een speciale outdoor haard kiezen?

Als u kiest voor een gashaard buiten, dan adviseren wij áltijd om voor een speciale buitengashaard te kiezen. U kunt zich immers voorstellen dat er buiten meer vocht in de lucht zit dan binnenshuis. Een ‘gewone’ gashaard is hier vaak niet tegen bestand. Daarom hebben we bij Element4 een speciale collectie met buitenhaarden die zijn uitgevoerd met een omlijsting van roestvrijstaal. Ook hebben onze buitenhaarden een zogeheten waterproof-box. In een gashaard zit namelijk de nodige techniek. Voor onder andere de afstandsbediening, het opstarten van de haard en de LED Verlichting. Deze apparatuur ligt onder de haard en moet waterdicht afgesloten worden Bij een reguliere inbouwhaard zijn deze ruimtes niet volledig water- en vochtdicht . En u snapt: de combinatie van elektriciteit en een vochtige buitenomgeving kan gevaarlijk zijn. Dankzij de waterdichte box zijn de elektrische componenten goed afgeschermd. Dat maakt een speciale buitenhaard uit onze outdoor collectie een duurzamere én veiligere keuze!

4. Vraagt een gashaard voor buiten meer onderhoud?

Een gashaard voor buiten vraagt in principe niet meer onderhoud dan een gashaard voor binnen. In beide gevallen is het goed om een aantal keer per jaar de ruit(en) van uw gashaard schoon te maken, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Het is belangrijk dat u daarbij zorgvuldig te werk gaat en goed de gebruiksaanwijzing leest om schade aan de ruit te voorkomen. Ook is het verstandig om elk jaar de batterijen van uw handzender te vervangen. Batterijen die te lang blijven zitten kunnen lekken en dat kan de elektronica van de handzender aantasten. Daarnaast kunt u het beste binnen 1 jaar na installatie van de gashaard de eerste onderhoudsbeurt inplannen. Met een regelmatige onderhoudsbeurt bent u verzekerd van een veilige gashaard die langer meegaat en minder storingen heeft. En de buitenzijde van de haard? Die wordt ongetwijfeld iets sneller vies in een buitenomgeving – vooral als uw terras of patio een ‘open’ karakter heeft. U kunt de haard in dat geval regelmatig schoonmaken met een lichtvochtige doek. Heeft u gekozen voor anti-reflectie glas? Dan kunt u dit het beste reinigen met ons eigen schoonmaakmiddel. In algemene zin geldt: wees altijd extra voorzichtig bij de aanwezigheid van eventuele zandkorreltjes; u wilt de ruit niet per ongeluk beschadigen.

We hopen dat u een antwoord heeft gekregen op al uw vragen! Benieuwd welke gashaarden voor buiten wij zoal in ons assortiment hebben?

Check ze via onderstaande button:

Nieuws & tips Laat u informeren en inspireren!

Twee nieuwe modellen met extra functies!
Nieuws

Twee nieuwe modellen met extra functies!

We hebben goed nieuws: onze populaire inzethaard Elite 60 I e heeft twee nieuwe broertjes gekregen, en ze zijn beter dan ooit!

Leer meer
De Ovation Bio: klein, fijn én duurzaam!
Nieuws

De Ovation Bio: klein, fijn én duurzaam!

Op zoek naar een sfeervolle losstaande haard met een duurzaam karakter? Dan is de Ovation Bio dé haard voor u. De bio-variant van deze fraaie haard is onlangs toegevoegd aan onze collectie en nú al ongekend populair onder haardenliefhebbers. Lees snel verder en ontdek alles over deze bijzondere vrijstaande haard!

Leer meer
De haard die matcht met uw DNA!

Gratis tips & kortingsacties

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
* Verplicht Een ogenblik geduld…
Collectie Welke haard past bij u?
Vind uw dealer
Wereldwijd dealernetwerk
Vind uw dealer
arrow-right facebook flame haard instagram linkedin pinterest plus power search tap twitter youtube