Durf te vragen! Stel hier uw vraag:

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
Een ogenblik geduld…
Stel een vraag aan Element4

Veelgestelde vragen Vind direct antwoord op uw vraag!

Algemeen (1)

Waar kan ik terecht voor een haard van Element4?

Element4 heeft dealers over de hele wereld. Op onze dealerpagina vindt u het adres bij u in de buurt!

Gashaarden (4)

Wat is een gesloten gashaard?

Een gesloten gashaard krijgt zuurstof aangevoerd via het rookkanaal. De restgassen gaan via datzelfde kanaal weer naar buiten. Er is geen zuurstof vanuit de directe omgeving nodig. Daarom zitten de vlammen van een gesloten gashaard altijd achter glas. Dat is uiteraard veiliger, maar het heeft meer voordelen. De gashaard wordt een stuk warmer dan bij een open systeem. Dit levert meer convectiewarmte, waardoor de hele kamer aangenaam warm wordt. Bovendien zorgt de dubbelwandige buis ervoor dat de koude buitenlucht alvast wordt voorverwarmd. U haalt dus meer rendement uit uw gashaard

Wat is de diepte van jullie gashaard?

De diepte van een Element4 gashaard bedraagt 28 cm. Deze zeer geringe inbouwdiepte maakt onze haarden zeer geliefd bij architecten, designliefhebbers of mensen met een kleinere woning, omdat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare ruimte.

Hebben jullie ook een kleine gashaard?

Ja, onze Cupido 50 is een zeer kleine gashaard die uitermate geschikt is voor toepassing in kleinere ruimtes.

Is het nog verstandig om een gashaard te kopen?

Het is een vraag die we tegenwoordig vaak te horen krijgen. Logisch, want veel nieuwbouwwoningen worden gasloos gebouwd en het kabinet heeft bekend gemaakt het gasgebruik de komende periode verder te willen terugdringen. In 2030 moet een kwart van de huizen van het aardgas af zijn. De aardgaslevering aan alle andere woningen zal in elk geval tot 2050 doorgaan. Dat betekent dat een groot deel van Nederland nog zo’n 30 jaar is aangewezen op gas voor het verwarmen van de woning. Gezien het feit dat een gashaard een levensduur van zo’n 20 jaar heeft, kunt u dus concluderen dat dit type haard nog steeds een slimme investering is. Tegen de tijd dat u aan een nieuwe (gas)haard toe bent, kunt u rustig de alternatieven bekijken die op dat moment worden aangeboden.


HOE WEET IK ZEKER DAT HET NOG ZO LANG DUURT?

Het is een hele klus om Nederland volledig gasvrij te krijgen. Niet alle woningen blijken geschikt voor de alternatieven van gas. Warmtepompen zijn een stuk duurder dan een cv-ketel en consumenten moeten flink betalen aan de netbeheerder om afgesloten te worden van het gasnet. Er wordt gesproken over het verwijderen van bestaande gasleidingen, maar uit diverse rapporten blijkt dat het voor bestaande bouw vaak veel te kostbaar is om het gas af te sluiten en op een andere manier te gaan verwarmen. Ook is het nog niet mogelijk om acht miljoen huizen permanent van groene stroom te voorzien en is er een personeelskrapte in de installatiebranche. Op dit moment heeft het kabinet als doelstelling om in 2050 alle huizen van het aardgas af te hebben, dit duurt dus sowieso nog 30 jaar.


BIEDEN JULLIE OOK AL ALTERNATIEVEN?

Als innovatief bedrijf kijken we niet alleen hoe we onze haarden nog gebruikersvriendelijker en efficiënter kunnen maken, maar ook hoe we alvast kunnen inspelen op de ontwikkelingen omtrent aardgas. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld het gebruik van biogas en waterstof. Ook de mogelijkheden om elektriciteit om te zetten in waterstof of methaangas zijn interessant voor ons. Daarnaast wordt hout als hernieuwbare brandstof (biomassa) veelvuldig genoemd als mogelijke oplossing. Een ding is zeker: de manieren waarop u uw woning kunt verwarmen zullen de komende periode flink toenemen en wij zullen deze ontwikkelingen op de voet blijven volgen om toekomstproof te blijven. Wist u trouwens dat onze huidige haarden al geschikt zijn voor een mogelijke transitie van ‘arm gas’ naar ‘rijk gas’ én dat ze eenvoudig om te bouwen zijn voor het gebruik van propaan en butaan? Genoeg reden om voor een gashaard van Element4 te kiezen dus!

Overtuigd dat een gashaard ook voor ú de beste keuze is? Bekijk ons volledige assortiment!

Elektrische haarden (1)

Geeft een elektrische haard ook warmte?

Jazeker, u kunt de haard zo instellen dat er 1 of 2 kW warmte wordt afgegeven. Deze aangename warmteafgifte zorgt nét voor een stukje extra beleving.

Bio Ethanol (13)

Kan de gesloten bio-ethanol haard ook afvoerloos geïnstalleerd worden?

Ja, de bio-ethanol haard van Element4 kan eventueel ook afvoerloos geïnstalleerd worden. Kiest u voor een afvoerloze installatie, let er dan wel op dat u de ruimte extra moet ventileren. Bij ons standaard gesloten systeem met concentrische afvoer is dit niet nodig omdat de benodigde zuurstof aangevoerd wordt door de buitenpijp van de afvoer. De zuurstof hoeft dus niet uit de woonruimte te komen.

Heeft een bio-ethanol haard een realistisch vuurbeeld?

Ja, de bio-ethanol haard van Element4 heeft een bijzonder realistisch vuurbeeld. Deze eigentijdse en vernieuwende haard beschikt over dubbele branders en échte houtblokken waardoor er een prachtig natuurgetrouw effect ontstaat.

Geeft een bio-ethanol haard net zoveel warmte als een traditionele houthaard?

Traditionele houthaarden zijn er in vele soorten en maten. Heeft u een gemiddeld tot goed geïsoleerd huis? Dan is een 6 kW of 7 kW houthaard normaalgesproken toereikend. De bio-ethanol haard is in dat geval een volwaardig alternatief, omdat deze een vergelijkbaar vermogen tussen de 6-7 kW heeft.

Kun je het vlambeeld van een bio-ethanol haard ook zelf aanpassen?

Net zoals de andere haarden van Element4 heeft u ook bij de bio-ethanol haard de mogelijkheid om het vlambeeld naar wens aan te passen. De verschillende haarden uit de bio-ethanol reeks beschikken over drie verschillende vuurinstellingen. Zo kiest u altijd het vlambeeld dat past bij de sfeer en setting.

Geeft een bio-ethanol haard geuroverlast?

De bio-ethanol haarden van Element4 worden standaard uitgevoerd als zogeheten ‘gesloten systeem’. Dat houdt in dat de haard volledig wordt afgesloten door glasplaten én dat rookgas rechtstreeks naar buiten wordt afgevoerd. Daardoor ontstaat er geen geuroverlast in de ruimte.


Kiest u ervoor om de haard uit te laten voeren zonder rookgasafvoer? Dan is het wél belangrijk om extra te ventileren. Zonder afvoer komen de verbrandingsgassen namelijk rechtstreeks in de ruimte terecht en dat kan voor geuroverlast zorgen.

Wat is het verbruik van een bio-ethanol haard?

Het verbruik hangt af van verschillende factoren. Allereerst speelt het type haard een grote rol. Meestal geldt: hoe groter de haard, hoe groter de branders en hoe groter het verbruik. Daarnaast is uw eigen stookgedrag doorslaggevend. Stookt u het liefst in de hoogste stand? Dan verbruikt de haard als vanzelfsprekend meer dan in de laagste stand. Kijken we naar het gemiddelde verbruik van een bio-ethanol haard, dan kunt u met 1 liter bio-ethanol ongeveer één uur genieten van een knisperend haardvuur. Met onze vijf liter opslagtank heeft u dus voldoende brandstof voor zo’n twee behaaglijke en sfeervolle avonden.

Is bio-ethanol makkelijk verkrijgbaar

Wij raden u aan om te kiezen voor de 96,6 % bio-ethanol van Element4. Deze bio-ethanol is gegarandeerd van goede kwaliteit en geschikt voor verantwoord stoken. Deze is verkrijgbaar bij uw dealer óf online via Bol.com. – Let erop dat u altijd bio-ethanol met een zuiverheidsgehalte van 96,6% koopt, omdat dit nodig is voor een gezonde en optimale verbranding. LET OP: gebruik nooit 100% bio-ethanol, dit zal niet werken en het kan de brander ernstig beschadigen.

Hoe kan ik de bio-ethanol haard vullen?

Het systeem geeft een melding wanneer de opslagtank onder de brander leeg is. Dat is het moment waarop u bio-ethanol moet bijvullen. Aan de brander zit een slang die u in een jerrycan met bio-ethanol kunt plaatsen. Daarna neemt u de handzender en drukt u op de knop ‘vullen’. Het systeem vult vervolgens automatisch de 5 liter opslagtank met brandstof. Is de opslagtank vol? Dan stopt het systeem automatisch met vullen.

Welke bio-ethanol moet ik gebruiken voor een Element4 haard?

Als u bio-ethanol koopt is er maar één eis: het moet zogeheten ‘96,6% bio-ethanol’ zijn. Het beste koopt u Element4 bio-ethanol bij uw eigen Element4 dealer of via bol.com.

Is bio-ethanol milieuvriendelijk?

Bio-ethanol is een milieuvriendelijke brandstof. Bij de verbranding van bio-ethanol (96,6%) komen alleen waterdamp en een kleine hoeveelheid niet schadelijke kooldioxide vrij. En ook belangrijk om te weten: de brandstof wordt gemaakt door het fermenteren van producten als suikerriet, tarwe, maïs, rogge, triticale, gerst en suikerbieten, meestal met gisten als productie-organisme. De oorsprong van deze brandstof is dus 100% natuurlijk.

Is het gebruik van bio-ethanol gevaarlijk?

Bio-ethanol is niet gevaarlijk. Het is wel een licht ontvlambaar vloeistof. Dat betekent dat het transporteren, bewaren en bijvullen van de vloeistof op een veilige manier moet gebeuren. Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen die u in acht moet nemen bij het bijvullen van de haard. Deze leest u verderop bij de vraag “Waar moet ik rekening mee houden als ik bio-ethanol ga bijvullen?”

Een haard die brandt op bio-ethanol is duurzamer en schoner dan een haard op hout, olie of gas. Bij de verbranding van bio-ethanol komt er alleen waterdamp en kooldioxide vrij. Precies hetzelfde als wijzelf ook uitademen. Bovendien worden de bio-ethanol haarden van Element4 standaard uitgevoerd als ‘gesloten haard’ – in dat geval komen er überhaupt geen verbrandingsstoffen in de ruimte terecht.

Waar moet ik rekening mee houden als ik bio-ethanol ga bijvullen?

Tijdens het bijvullen van de haard moet u rekening houden met een aantal veiligheidsmaatregelen. Waaronder:

1. Vul nooit bij tijdens het branden

U mag de haard nóóit bijvullen tijdens het branden. Bio-ethanol is namelijk licht ontvlambaar en kan een gevaarlijke steekvlam veroorzaken.

2. Ruim kleine morsingen altijd op

Morst u tijdens het vullen per ongeluk wat brandstof? Dan moet u dit direct wegvegen met een droge doek en daarna laten drogen. Gemorste bio-ethanol kan gemakkelijk ontvlammen als u dit niet verwijdert.

3. Vul alleen bij wanneer de haard dit aangeeft

Uw Element4 bio-ethanol haard geeft zelf aan wanneer de brandstoftank leeg is. Pas dán is het moment aangebroken om de tank bij te vullen. Het vulsysteem stopt vanzelf wanneer de tank vol is, dus u hoeft niet bang te zijn dat u per ongeluk teveel bio-ethanol bijvult.

Moet je de ruimte extra ventileren als je voor een bio-ethanol haard kiest?

De bio-ethanol haarden van Element4 worden standaard uitgevoerd als zogeheten ‘gesloten systeem’. Dat betekent dat de haard volledig wordt afgesloten door glasplaten en dat het rookgas wordt afgevoerd naar buiten. Daardoor ontstaat er geen geuroverlast in de ruimte. Kiest u ervoor om de haard te laten uitvoeren zonder rookgasafvoer? Dan is het wél belangrijk om extra te ventileren, zodat u eventuele geuroverlast kunt voorkomen. Het is trouwens belangrijk om te weten dat er bij de verbranding van bio-ethanol geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Elektrische haard Elektrische haard

Contact Adresgegevens

Element4
Adres Simon Stevinweg 6A
8013 NB Zwolle
Netherlands
Telefoonnr +31 (0)38 - 420 90 20
E-mail info@element4.nl
Openingstijden Maandag t/m vrijdag
08:30 - 17:00

Wereldwijd dealernetwerk

Vind uw dealer
De haard die matcht met uw DNA!

Gratis tips & kortingsacties

We gaan veilig en zorgvuldig met uw gegevens om. Meer hierover in onze privacyverklaring »
* Verplicht Een ogenblik geduld…
Collectie Welke haard past bij u?
Vind uw dealer
Wereldwijd dealernetwerk
Vind uw dealer
arrow-right facebook flame haard instagram linkedin pinterest plus power search tap twitter youtube