Gashaard afvoer

Geplaatst op 2 mei 2017 door

4 tips voor een veilige gashaard afvoer

Kiest u voor een gashaard; dan dient zich ongetwijfeld de volgende vraag aan: hoe zit het met de gashaard afvoer? Het is immers belangrijk dat een gashaard afvoer goed en veilig is, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over brand- of rookgevaar. In deze blog geven wij u 4 onmisbare tips voor een veilige rookgasafvoer én delen we een handige bonustip met u!

Tip 1: zorg ervoor dat de gashaard afvoer met de voorgeschreven materialen wordt aangesloten.

Voor een goede werking van een haard is het juiste afvoerkanaal van groot belang. In het algemeen geldt dat u bij de aanleg van een gashaard afvoer rekening moet houden met de volgende zaken:

  • Materiaalkeuze i.v.m. hittebestendigheid
  • Diameter i.v.m. hoeveelheid zuurstoftoevoer
  • Vormgeving i.v.m. weerstand in het kanaal

Kiest u voor een gashaard van Element4, dan is uw haard standaard getest en gekeurd met vier á vijf verschillende merken afvoerkanalen. Het is van groot belang dat u één van deze merken toepast. De meeste klachten bij gebruik van een gashaard blijken namelijk het gevolg te zijn van een verkeerd aangelegd afvoerkanaal. Daarbij kunt u denken aan klachten als: kleine vlammen, roetaanslag of een waakvlam die uitgaat. Uw dichtstbijzijnde dealer legt u graag uit hoe u dit soort problemen kunt voorkomen met behulp van een kundig aangelegde gashaard afvoer.

Tip 2: laat het verloop van de gashaard afvoer door een vakbekwaam installateur narekenen en aanleggen.

Met gashaarden is horizontale versleping van een kanaal mogelijk. De maximale lengte van de horizontale versleping is echter afhankelijk van de vorm en het vermogen van de haard. Bovendien staat de maximale horizontale versleping altijd in verhouding tot de gebruikte verticale lengte. Daarom is het belangrijk dat u het verloop van het kanaal door een bekwaam installateur laat narekenen op basis van de fabrikantvoorschriften.

Tip 3: zorg voor een brandwerende omkokering van het afvoerkanaal.

Rookgassen kunnen tot wel 500 graden Celcius zijn. Aangezien hout al kan ontbranden bij een temperatuur vanaf 85 graden, is het noodzakelijk om de veiligheidsvoorschriften omtrent brandveiligheid nauw in acht te nemen. Daarom adviseren wij om de rookgasafvoer te voorzien van een omkokering met brandwerend materiaal. Daarbij dient u tevens te zorgen voor voldoende ventilatie van de omkokering. Onze dealers kunnen u hierover adviseren en de omkokering bij u op locatie installeren.

Tip 4: denk goed na over de uitmonding van de gashaard afvoer.

Er zijn bepaalde voorschriften voor het plaatsen van de uitmonding van de gashaard afvoer. Sommige voorschriften gelden vooral om een goede werking te garanderen en sommige zijn voor het voorkomen van hinder voor aanliggende percelen. Deze voorschriften zijn geheel afhankelijk van uw woonomstandigheden, de plek van de gashaard en het soort gashaard dat u heeft gekozen. Uw dichtstbijzijnde dealer neemt graag de situaties met u door en kan u precies vertellen welke voorschriften voor de uitmonding in úw geval van belang zijn.                                            

Bonustip: zo installeert u de gashaard afvoer op een lastige plek!

Wilt u de gashaard afvoer op een lastige plek instaleren? Bij Element4 hebben we een manier ontwikkeld waarop dit kan! Met ons Powerfan systeem kan een gashaard in praktisch elke situatie geplaatst worden. De gashaard afvoer heeft een versleping van maximaal 36 meter en de mogelijkheid tot ondergrondse versleping. De ventilator van het Powerfan systeem zorgt voor een automatisch geregelde onderdruk in het afvoerkanaal, waardoor de rookgassen over deze grote afstand veilig worden afgevoerd. Dat maakt ons Powerfan systeem uniek in de markt en van grote waarde voor mensen die een gashaard op een niet-alledaagse plek willen instaleren.

Meer weten, neem contact op met één van onze dealers

 

 

 

« Naar overzicht
Klantenservice: +31 (0)38 420 90 20